el Taller dels Pastissets: Com fer un llaç lateral amb pasta de goma: pas a pas

15 de maig 2012

Com fer un llaç lateral amb pasta de goma: pas a pas

A primera vista els llaços pastissers poden semblar molt complicats... però si els fem amb paciència i respectant els temps d'assecat són més senzills de fer del que sembla. Avui us explicaré com fer un llaç decoratiu lateral amb pasta de goma.



Si voleu assegurar-vos l'èxit a la primera és vital que utilitzeu una pasta de sucre adequada. Us recomano la pasta per a modelar flors de Squire Kitchen, és genial! fins fa un anyet i mig era força difícil d'aconseguir a casa nostra i a vegades era necessari encarregar-la al Regne Unit... era un pal perquè et carregaven un munt de despeses d'enviament. Però per sort ara la podeu trobar a moltes botigues a prop de casa vostra, com per exemple a My Lovely Food, a la Cookiteca o a For The Cakes, entre moltes altres!




Si em pregunteu si és possible fer el llaç sense fer servir pasta de goma o flors, us dic que si. Jo fins fa poc utilitzava fondant amb CMC. La diferència és que les tires del llacet quedaven molt més gruixudes, s'havien de deixar assecar d'un dia per l'altre perquè tinguessin la suficient consistència i no s'aixafessin les unes amb les altres al muntar el llaç. A més a més no era gens elàstic i no quedava tan bonic... però per poder es pot.
Però va, anem per feina! jo en aquest cas necessitava fer un llacet infantil amb molts colors pel que vaig agafar el paquet de 200 g de la pasta de flors i la vaig dividir en quatre parts iguals. Cada part la vaig tenyir d'un color diferent rotllo parxis... fem una partideta???




Un consell al manipular i tenyir aquest tipus de pasta: és dura com una pedra!!! us recomano posar-la uns quants segons al microones abans de començar-la a amassar o us desesperareu... amb uns 10 segons és més que suficient, o com a molt uns 15 segons si l'acabeu de treure del paquet. Ah, i un cop fora del micro vigileu de no cremar-vos al amassar ja que l'interior de la bola queda molt calenta.




Agafem la bola del primer color, en aquest cas la verda. La resta de pasta que no estiguem utilitzant la guardem ben embolicadeta amb paper film i la posem dins d'una bossa de plàstic de congelació. Amb l'ajut del corró petit (més conegut com a "rodillo" ... :P) estenem una làmina rectangular i tallem quatre tires de 12 cm de llarg x 2 cm d'ample (les podeu fer més grans o més petites, tot depèn de la mida final del llaç que vulgueu aconseguir). Amb un pinzell amb molt poca aigua humitegem els extrems de la cinta i els ajuntem.




Tallem dos petits triangles a la punta de la cinta per tal que quan muntem el llaç ens sigui més fàcil d'encaixar-les entre si. Les col·loquem de costat, els hi donem forma amb els dits i les deixem assecar.
Fem el mateix amb els altres colors. En total hem de disposar d'unes 14 cintes.
Apart realitzarem 3 o 4 cintes més, de colors diferents, que serviran com a cintes decoratives del llacet:



Procedim igual que abans, tallem cintes de 12 cm x 2 cm. Si queden massa llargues les podem tallar amb tisores al moment de muntar el llaç. Ara tallem un triangle en un dels extrems del llaç però diferent del d'abans, ho veieu? aquest és simplement decoratiu, no serveix per encaixar res de res...
Els hi donem una forma ondulada amb els dits i les deixem assecar amb les demés.




En realitat el meu llaç final només té 11 cintes ovalades i 3 decoratives, però sempre en farem alguna de més per no entrar en pànic si se'n trenca alguna al muntar-lo! com us he dit abans aquesta pasta s'asseca molt de pressa així que amb dues o tres hores de repòs en tindrem prou per poder començar a muntar el llacet. Amb el fondant amb CMC esperaríem unes 24 o 48 hores...




Un cop estiguin seques és qüestió d'anar enganxant les cintes a la base i lateral del vostre pastisset. Com que l'aigua no serveix per unir peces seques, farem servir un pinzell amb pega comestible. També ho podeu fer amb glassa reial.
Jo us recomano de muntar primer el llacet sense fer servir la pega, només col·locant les peces en la posició desitjada com si fos un puzle, així podreu veure si us agrada més una cinta aquí o allà, col·locant-la dreta o de costat... tot i haver-hi unes pautes la forma del llaç va una mica al gust del dissenyador, ok? un cop definit el disseny comencem a enganxar les cintes. Primer vaig enganxar dues de les cintes decoratives, una groga i una blava.




Tot seguit col·loquem 4 cintes de diferents colors com a primer pis del llaç.




Ara enganxem les cintes del segon pis, en gasto també 4.




I al tercer pis en col·loquem 3 més...




Si voleu i us hi cap, proveu a posar una cinta ovalada més com a quart pis. Mireu si queda bé amb el conjunt, que no quedi ni massa elevada ni massa enfonsada. Sinó queda bé com era el meu cas, deixeu-lo tal com està que queda moníssim!




Us he de dir que els "manuals" per a fer aquest tipus de llaços diuen que les bases han de tenir més cintes que els pisos superiors. En aquest cas l'ideal hagués estat 5-4-3 cintes (o 5-4-3-1 cintes), però en el meu disseny la base amb 5 cintes quedava molt atapeïda, pel que vaig optar per guardar un petit espai per col·locar-hi l'última cinta decorativa vermella. Finalment va quedar així...




Us agrada? jo n'estic força satisfeta! un cop domineu la tècnica (que ja veieu que en realitat no en té gaire) podreu fer un munt de varietats de llacets diferents: texturitzats, a topos, amb cors... la imaginació és el límit!
I la setmana que ve al Taller dels Pastissets... el pastisset finalitzat! que tingueu una bona setmanaaaaa!

5 comentaris:

  1. Què maco! Gràcies per l´explicació! Ets un sol!

    ResponElimina
  2. ho expliques super bé! sembla fàcil i tot!!
    jo per donar enveja a la resta puc dir......... que aquest pastís era meu i ESTAVA BONÍSSIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...