el Taller dels Pastissets: Pas a pas: el meu primer cop amb l'RKT

06 d’abril 2012

Pas a pas: el meu primer cop amb l'RKT

Doncs si, el món de la decoració de pastissets té mil tècniques per descobrir i practicar, no us les acabareu mai! Avui vull inaugurar l'apartat "Making of" del bloc amb un pas a pas sobre la construcció d'estructures amb RKT. Abans de posar-me en acció m'he documentat amb un altre dels meus blogs de capçalera, el de la Georgia de Puckycakes que és un experta en RKT i fa uns pastissos espectaculars.
Bé, us deveu preguntar què és això del RKT, oi...? significa "Rice Krispie Treats", un invent de la marca Kellogg's que algun espavilat va saber aplicar a la decoració de pastissets. En essència no són res més que cereals d'arròs inflat barrejats amb marshmallow fosos (vaja, les "nubes" de tota la vida). La veritat que fer-ho és una autèntica marranda però és força divertit! a més, si unteu ben untats els estris amb margarina la neteja posterior amb aigua calenta no costa gens.
Us apunto els ingredients principals i després us explico uns quants detalls més que heu de tenir en compte a l'hora de preparar-ho.



Ingredients:

250 g de cereals d'arròs inflat
250 g de núvols (marshmallow)
Una mica de margarina que farem servir per untar els estris

Heu de saber que la recepta original de Kellogg's inclou unes quantes cullerades de margarina. Podeu optar per fer-la servir o no, la diferència està en la consistència de l'estructura que obtindreu. És a dir, que si li poseu més margarina la figura creada serà més tova amb el que serà més fàcil de queixalar (en el cas que ens la vulguem menjar). Però també serà més inestable. Pel contrari, si el que volem és una estructura estable i consistent no li afegirem la margarina, per exemple quan la figura tingui una forma complexa o hagi de suportar altres estructures, o simplement quan la vulguem guardar de record. Repeteixo que jo en aquest cas només la vaig utilitzar per untar els estris, ok?

Pel que fa als cereals d'arròs inflat, poden ser normals o de xocolata, segons el gust que preferiu. Els núvols poden ser de qualsevol color. La marca tampoc no és important, ja veieu quina vaig fer servir jo... els senyors d'Hacendado aviat m'hauran de passar una comissió!

Vinga, comencem a embrutar!



Primer de tot hem de preparar els motlles i/o superfície on volem muntar l'estructura. Per exemple, jo necessitava un bol rodó per construir un iglú i una superfície plana on muntar una muntanya de gel pel pastisset del Pingu. Untem ben untat el bol amb la margarina i posem un full de paper vegetal sobre la superfície, el qual també empastifem de margarina.




I ara si, posem una olla suficientment fonda al foc. Sobretot no feu com jo que el primer intent vaig posar  massa quantitat de núvols per tan poca olla i no hi havia qui ho remenés allò... feu servir una olla gran, ok? i també important "emmargarinar-la" per tot arreu, fons i laterals, així després ho netejareu més fàcilment. 
Encenem el foc a temperatura mitja tirant a alta i hi aboquem els núvols.




Veieu que aquí hi havia massa quantitat de núvols? amb una olla més gran hagués anat mooolt millor...! però seguim: amb una cullera o espàtula untada amb margarina barregem durant tot el procés.


Veureu que poc a poc la margarina del fons de l'olla es començarà a daurar, no passa reees! d'aquesta manera aconseguirem que es caramelitzin els núvols i posteriorment això ens permetrà crear unes estructures més fermes i estables.



En uns pocs minuts tindrem els núvols totalment desfets...




En aquest punt i afegim tots els cereals de cop.




I seguim barrejant fins que comencin a aparèixer fils per tot arreu, rotllo xiclet!



Veieu els fils? quines ganes de ficar les mans dins l'olla eh!




Bé, ja tenim l'RKT preparat per començar a crear! ara ràpidament, i abans que es refredi, anem agafant petites quantitats amb els dits i les passem al recipient que ens interessi omplir, en aquest cas el bol per l'iglú. Dues coses importants: 1) feu força amb els dits pressionant l'RKT al bol, com més pressió menys espais buits quedaran dins la figura i més ferma serà;  i 2) unteu-vos bé les mans amb margarina sinó voleu acabar amb unes guants d'arròs inflat!!!



Continuem omplint i pressionant, omplint i pressionant, omplint i pressionant... fins que tinguem el bol ple fins dalt. Ara li donem la volta i pressionem el bol contra la taula per tal que s'acabi de comprimir i fer que la base de l'iglú quedi llisa. Ho podeu veure tot seguit:


Finalment li tornem a donar la volta i ho deixem assecar abans de cobrir amb fondant.




Tot seguit muntarem la muntanya de gel. En aquest cas no faré servir cap motlle, serà una creació lliure... ai ai ai "miedo me da"! procedim igual que amb l'iglú però amb la diferència que aquest cop pressionem l'RKT contra el paper vegetal que teníem untat amb margarina. Li anem donant la forma que ens interessa o ens agrada... deixeu sortir l'artista que dueu dins! 




Com que aquesta estructura és bastant gran el què faig és construir-la per fases. És a dir, primer munto la base i li dono una mica d'alçada, deixo assecar durant trenta minuts... 




... després munto una segona fase donant-li una mica més d'alçada i torno a deixar assecar...




... i finalment munto una tercera i última fase. A mi em va quedar una cosa així:




Tingueu en compte que amb una sola recepta no en tindreu prou per fer una estructura així, jo per construir l'iglú i la muntanya he fet servir un total de 3 receptes (750 g de cereals + 750g de núvols). Així que els 30 minuts de descans entre fase i fase els he fet servir per preparar una segona i tercera recepta. I perquè no les he fet les tres de cop? doncs primer perquè visc en un micropis i les meves olles són micropetites... i segon perquè l'RKT s'asseca molt depressa i arriba un moment en que no es pot desenganxar de l'olla... us podeu creure que a mi em va sortir una ampolla al dit i tot! qui va dir que això de la cuina no és un esport de risc???!!! tot seguit podeu veure la proporció de l'iglú en comparació amb la muntanya:




Bé, per últim us explicaré com cobrir-ho amb el fondant. Abans però deixarem assecar les estructures força temps, millor d'un dia per l'altre.
Hi ha diferents alternatives per cobrir la figura d'RKT abans de forrar-la amb el fondant, són les següents:

1. Cobrir l'estructura amb sucre glass pressionant bé per omplir tots els porus
2. Cobrir l'estructura amb glaça
3. Cobrir l'estructura amb buttercream



Jo us aconsello cobrir-la o bé amb glaça o bé amb buttercream perquè d'aquesta manera us quedarà una superfície molt més llisa i es notaran molt menys les imperfeccions un cop forrat amb el fondant. Hi ha qui ho ho forra directament damunt del sucre glass i el que fa és posar-li dues capes de fondant... també és una bona solució. En aquest cas em vaig decantar per la glaça, és una bona opció quan el que volem és guardar les figuretes de record. Ara només ens falta forrar-lo amb una capa de fondant. Així em va quedar l'iglú:




I la muntanya de gel...




Ja veieu que l'RKT no és tan complicat de fer i que el podeu utilitzar per construir una infinitat d'elements pels vostres pastissets, podeu crear paisatges, personatges, columnes per a castells... o iglús i muntanyes de gel com he fet jo. Podeu veure el meu pastisset finalitzat aquí.

Us desitjo unes bones vacances de setmana santa, fins aviat!!!

6 comentaris:

  1. Per què m'encanta llegir com ho expliques i veure les fotos...i em sento incapaç de fer-ho? Em fa gràcia pq fas una pasterada i dps queda de conya! Ets una crack ;-)

    ResponElimina
  2. no ets una crack, ets una SUPER CRACK es qe ho flipo! com pots fer això d'un paqet de nuves i una caixa de crispis! jajajajajajaajajaj u-a-l-a! i jo que estic estancada amb els cupcakes!!! demà et penjaré les fotos... si qeden dolents el gos es posarà les botes, si qeden bons només els olorarà!

    ResponElimina
  3. Nenes, moltíssimes gràcies!!!
    Ester, anima't i posa't a fer pasterades, amb paciència et pots construir l'estructura d'un armari! :P
    Sandra, segur que et quedaran bé i fliparàs quan els tastis... ho sento pel teu gos però no tindrà ni temps d'ensumar-los, jajaja! no t'oblidis de penjar-me les fotos eh!
    Miriam, quan t'animes a provar una de les receptes? vinga va! :)

    ResponElimina
  4. Nena!!! I aixo es menja???? Flipo!! M'he qdat encantada llegint le teu post... ;)

    ResponElimina
  5. Escolta una pregunteta l'iglu no es va enganxar al bol??

    ResponElimina
  6. Ester, si que es menja però sense margarina queda dur com una pedra, t'hi pots deixar una dent! :P si li poses més margarina la textura és semblant a les barretes de cereals.
    Super Cuca, la pasterada s'enganxa moltíssim! el truc és posar força margarina al motlle, i un cop ben sec fes servir un ganivet per desenganxar els laterals. Si la forma del motlle t'ho permet sempre és millor forrar-lo amb paper vegetal però aquest bol petit feia de mal forrar...
    Petonets!

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...