el Taller dels Pastissets: Pa de pessic de xoco, nyam nyam nyam...

06 de març 2012

Pa de pessic de xoco, nyam nyam nyam...


No recordo quan vaig fer per primer cop aquest pa de pessic, en fa un munt d'anys. Quan encara no coneixia el món dels pastissets decorats amb fondant, el meu pastisset preferit era  la famosa Sacher. Un dia vaig ensopegar amb un llibre de receptes de postres en italià (que rarooooo...) i una de les moltes receptes que contenia era la meva preferida! però tenia un petit inconvenient, portava massa mantega... personalment no m'agraden els pa de pessic amb massa mantega perquè se'm fan pesats. Em mola més que siguin esponjosos i tovets, mmmmm! així que vaig canviar alguns ingredients i amb els anys s'ha convertit en un híbrid entre el pastís Sacher i el brownie de xocolata. És boníssim, inclús es pot menjar sol! i a més a més és un tot terreny al forn: no falla mai i pràcticament no fa panxa (quina sort que tenen alguns!).

Com que us deveu estar morint de ganes de fer-lo us detallo la recepta tot seguit ;)


Ingredients:

4 ous L
150 g de sucre
120 g de mantega
50 ml d'oli de girasol 
200 g de xocolata fondant per postres
150 g de farina normal
1 sobre de llevat tipus royal
1 pessic de sal

En aquest cas necessitava un pa de pessic ben gran pel que vaig duplicar els ingredients, però la recepta bàsica per un motlle rodó de 20 cm és fa amb les quantitats que us he posat aquí dalt. Pel que fa a la xocolata i al llevat podeu utilitzar perfectament la marca Hacendado del Mercadona. És més econòmica que la xocolata Nestlé postres i el llevat Royal, i  el resultat és pràcticament el mateix, fins i tot m'atreviria a dir que queda més bo. Va, comencem! 

Trossegem la xocolata i la mantega i les posem en un bol.  Ho desfem o bé al bany maria o al microones (en aquest cas ho anem escalfant de 30 segons en 30 segons perquè no es cremi, i entre toc i toc de calor ho remenem amb una cullera). Ho reservem...nyam nyam nyam nyam!


En un altre recipient tamitzem la farina, el llevat i el pessic de sal. Ho barregem amb una cullera i ho reservem. Fins aquí fàcil, oi? doncs seguim!


Posem el sucre i els ous al bol de la batedora. Jo el que faig és trencar els ous un a un en un recipient apart, per exemple en un bol petitet de vidre o en un got. D'aquesta manera m'asseguro que no caiguin elements estranys com trossets de closca o d'altres a la mescla... ecs, d'això no en volem!


I... comencem a batre!! posem la batedora a alta velocitat i batem fins que la mescla hagi augmentat fins a dues o tres vegades el seu volum inicial, ho veieu a la foto? tingueu en compte que aquí hi ha el doble d'ingredients però la idea és la mateixa, que dupliquin el seu volum. Un truc per aconseguir-ho més fàcilment és omplir la pica amb aigua calenta, posar-hi el bol en remull i batre durant els dos primers minuts. Aquest truc i molts altres els he après de la Chris de sugarmur, si teniu una estona doneu un cop d'ull al seu blog, és genial!


Seguim! afegim la xocolata desfeta amb la mantega i l'oli de girasol, ho mesclem a baixa velocitat fins que estigui tot ben integrat. Fixeu-vos que he canviat les varetes de batre per les d'amassar. Sinó en teniu no us preocupeu, podeu fer aquesta part a mà amb una espàtula de silicona. És més lent i cansat però el resultat és el mateix. 
Ah, i no us oblideu dels ingredients del fons del bol, a vegades les varetes no hi arriben i es queden allà fets una bola! fem servir l'espàtula de silicona per apujar-los cap amunt.


I per últim incorporem la farina cullerada a cullerada. Ens ha de quedar una cosa així:


Quina bona pinta per favor!!! untem el motlle i fiquem-lo al forn abans que ens ho mengem a cullerades!


Una recomanació molt recomanable: compreu-vos un desmotllant en spray i la vostra vida serà més feliç! jo faig servir la marca DÜBÖR que per exemple podeu trobar a les botigues megasilvita o sugarmur. El resultat és mil vegades millor que untar i enfarinar el motlle de la manera tradicional, perquè el pa de pessic no s'enganxa gens i surt d'una peça, com el de la foto.


Preescalfem el forn durant 10 minuts a 170ºC amb foc a dalt i abaix. El que sempre us dic, el forn s'ha d'escalfar a la temperatuda indicada, no val posar-lo a 220ºC perquè s'escalfi més ràpid i després abaixar-la, ok? ah, i sobretot sobretot sobretot prohibit obrir la porta del forn abans dels 25-30 minuts de cocció perquè es podria enfonsar el pa de pessic pel centre!!! aquesta és una norma equivalent a la de no donar de menjar a un Gremlin després de la mitjanit, després no digueu que no us vaig avisar.
Ara només falta abocar la mescla en un motlle rodó d'uns 20 cm de diàmetre i posar-lo al forn durant uns 45 minuts, feu la prova de l'escuradents per saber si és cuit. 


Un cop cuit el desmotllem i el posem sobre d'una reixeta perquè es refredi. Si el refredem del revés, és a dir, amb el cul del pastís cap amunt aconseguirem reduir-li la panxa, tot i que com us he dit abans aquest pastís surt pràcticament pla del forn.
Amb el doble d'ingredients jo he aconseguit un pa de pessic quadrat de 24 cm x 24 cm i una alçada de 6 cm! la cocció però ha estat un pèl més llarga i l'he tingut uns 60-70 minuts al forn.

Espero que us animeu a fer-lo i que em convideu a berenar! ;)

7 comentaris:

  1. Loca!!! amb la força del braç també va bé, jajaja! i no et pensis que la meva batedora és gaire professional, és una que em van recomanar del Lidl buena, bonita, barata... bueno bonita no tant, però barata i bona si! quan sigui rica em compraré la fantàstica Kitchen Aid de color fucsia, busca-la al google, és taaaan xula!!! ;) Un petó!

    ResponElimina
  2. Fins aquí hi puc arribar. Ja tinc esmorzar per el cap de setmana que ve!
    Fantastic bloc!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buf Antonella, el teu bloc si que és prohibitiu... acabo de llegir-me la recepta dels galets amb verduretes al forn i estic bavejant. A més a més ho tens tot tan ben organitzadet, és fantàstic! jo encara em sento com un pop en un garatge amb tot això del bloc. Fins aviat!

      Elimina
  3. Ei una pregunta! Aquesta mateixa recepta sense xocolata queda be?? és a dir per fer un pa de pessic "blanc" per entendre'ns... és el que fas servir per fer la base dels passtissos decorats que fas? o vas canviant el tipus de pa de pessic???

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa! el pa de pessic de xoco és el que faig servir gairebé sempre com a base dels pastissets decorats, sempre me'l demanen! farcit amb ganache de xocolata blanca i mermelada de gerds o maduixa queda increïble de bo! :) Quan m'han demanat una base que no sigui de xocolata n'he fet vàries, però encara no he trobat la base perfecte pel meu gust. He fet servir la de buttermilk de tartacadabra, la de clares d'ou de Sugarmur, el pa de pessic bàsic de sugarmur... i tots són bons però no són just el que jo busco. Quan la trobi la publicaré a l'apartat receptes :)
      Pel que fa a si aquesta recepta quedaria bé sense la xocolata... la veritat és que no ho he provat mai però les quantitats d'ingredients s'assemblarien als que du la recepta del pa de pessic bàsic (tipus genovés) però amb l'afegit de la mantega i l'oli. Podria quedar bé. En tot cas se li hauria d'afegir algun tipus d'aroma, de vainilla o el que t'interessi més. Si la proves i queda bé m'ho dius, ok? perquè potser estic buscant la recepta perfecte quan la tinc davant dels nassos! :P Un petonet!!!

      Elimina
    2. hole guapi! crec que per la setmana que ve m'animare a fer el teu pa de pessic de xoco!! amb el farcit que proposes.. deu estar de luxe... Al final vaig probar el pa de pessic bàsic de sugarmur farcit amb ganache de xocolata negra i cobert amb buttercream de xocolata i surt molt bo però crec que el pa de pessic s'asseca massa ràpid, l'endemà ja ho era el mateix... :P .. en fi... recordes que et vaig demanar fer un pastís per la meva nevoda i que al final, per problemes logísitcs no ha pogut ser? doncs m'animaré a intentar fer un pastís jo, ja et contaré... total que he comprat un motlle quadrat pero veig que és més gran que el que tu dius de 24x24 (és de 30x30), doncs no tinc molt clar les quantitats que hauria de posar, tu creu que hauria de triplicar la recepta??? o serà massa?? La idea és partir-lo en 3 parts, com ho fas tu, però llavors amb un sol pa de pessic és suficient o llavors tu en fas un altre de més prim... ufff potser són moltes preguntes.. jijij :P ja veuràs al curs que no podre parar de preguntar... ejejeje

      Elimina
    3. Nena, amb un motlle quadrat de 30 cm podràs alimentar tot el barri!! jajaja! mira, jo amb el motlle de 24 x 24 i la recepta duplicada (8 ous) em surten 16 racions megagrans, que si has dinat no te les acabes.O sigui que total n'acaben menjant 20-25... si tu fas 3 cops la recepta calcula que en menjaran oficialment 24 però que segur n'acabeu menjant 40! és moltíssim!! bé, si fos el cas que ho volguessis fer l'hauries de fornejar en un parell o tres vegades (6 ous i 6 ous, o 4 ous x 3 vegades). Després els apilaries però tallant les parts superiors que no siguin llises, és a dir, la panxa del pastisset (dissabte que ve us ensenyaré com anivellar-ho...). A més a més, no sé si tenies pensat folrar-lo amb el fondant però un motlle d'aquest tamany tan gran, si no ho has fet mai costa una mica perquè has d'estendre una làmina molt gran (és millor començar amb coses més petitones).
      Mira, si et sembla que l'has comprat massa gran però no vols gastar-te més diners en un altre nou, el que pots fer és comprar un d'aquests d'alumini d'usar i tirar del mercadona d'un tamany més petit, fornejar-ne dos (perquè no tenen gaire alçada) i després apilar-los. Ja em diràs com surt tot plegat! Un petonet!

      Elimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...